Raczej niewiele osób, o ile w ogóle ktoś, preferuje posiłki pozbawione smaku, choć niektórzy z nas są zmuszeni, by nie używać przypraw do przyrządzanych dań. Każdy człowiek lubi, gdy jedzenie jest odpowiednio przyprawione. I o ile zioła możemy stosować właściwie bez ograniczeń, nie mają złego wpływu na nasze zdrowie, ale na smak pożywienia i owszem, tak przed nadmierną ilością soli powinniśmy się bronić. Nie wyobrażamy sobie nieposolonego pomidora, a do zupy sypiemy cała garść białych kryształków. Niestety, często mamy tendencję do stosowania tej przyprawy praktycznie do wszystkiego, co jemy. Sól w nadmiernych ilościach poważnie szkodzi naszemu zdrowiu. Lepiej dla naszego zdrowia starać się ograniczać jej spożywanie jak najbardziej możemy. Uważajmy na nią, ponieważ podnosi ciśnienie krwi, a w szczególnych przypadkach może prowadzić do nadciśnienia. Postarajmy się więc mocno ograniczyć ją w kuchni.