Marchew jest niezbędna w diecie

Jeżeli pragniemy zachować zdrowie i siły, powinniśmy odpowiednio się odżywiać. Warto spożywać jak najwięcej owoców i warzyw, gdyż zawierają one błonnik, witaminy i minerały, które pomagają zachować odpowiednią masę ciała, dobrą przemianę materii, silne mięśnie, piękną cerę i włosy oraz sporo energii. Jednym ze szczególnie wartościowych jarzyn okazuje się marchew. Zawiera ona sporo witaminy A, odpowiedzialnej za budowę pięknej cery, prawidłowe ukrwienie organizmu, jak również zdrowy wzrok. Marchew jest nie tylko zdrowa, ale też niskokaloryczna. Dlatego też można się nią objadać bez obaw o przytycie. Z marchwi można zrobić wiele pysznych surówek, miedzy innymi z jabłkiem, z pestkami słonecznika, z ananasem, z kapustą kiszoną. Można też ją dodać do zupy czy do jakiegoś smażonego sosu z warzywami. Z tartej marchewki można też zrobić pyszne, wegańskie ciasto. Najwięcej korzystnych właściwości posiada marchew surowa, jednak również gotowana czy smażona może się okazać bardzo dobra dla naszego ciała.