Już w starożytnych czasach na czele cytrusów zapewniających zdrowie, stała, znana nam dobrze dzisiaj, cytryna. Jest to istne bogactwo witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jest to witamina odpowiedzialna za przebieg licznych procesów chemicznych w organizmie. Cytryna jest owocem o smaku kwaśnym, zawierającym biopierwiastki alkaliczne, które mają ogromny wpływ na zdrowie. Należy jednak się wystrzegać cytryn, które były opryskiwane środkami chemicznymi. Są to związki syntetyczne, które osłabiają nasze zdrowie w sposób bardzo znaczący. Ważne jest zatem ich dokładne mycie, szorowanie, a nawet sparzanie wrzątkiem, w celu pozbycia się tych toksyn. Sok z cytryny rozpuszcza nawet drobne skrzepy krwi w naczyniach wieńcowych, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca. Mimo swojego kwaśnego smaku, cytryna ma działanie zasadotwórcze, więc nie musimy obawiać się o negatywny wpływ na zdrowie naszych narządów wewnętrznych. Cytryna zawiera witaminę P, która chroni witaminę C przed jej zbyt szybkim utlenieniem.