medycyna (7)Mało kto zdaje sobie sprawę z dobrodziejstw inwentarza pszczelego ula. Produkty pszczele stanowią dobry dodatek do codziennej diety każdego człowieka. Nawet współczesna medycyna jest zainteresowana dobroczynnym wpływem na zdrowie produktów pszczelich. Wśród owych produktów znajdują się miód, pyłek pszczeli, mleczko pszczele i wiele innych stosowanych między innymi przez sportowców w celu polepszenia wyników (pyłek pszczeli zawiera spore ilości białka i witamin, a mleczko pszczele acetylocholinę), miodem można całkowicie zastąpić powszechnie stosowaną do słodzenia sacharozę. Należy zaznaczyć, że w miodzie pszczelim zamiast sacharozy, którą organizm musi najpierw strawić, występują fruktoza i glukoza, cukry proste łatwo przyswajalne, poza tym znajduje się w nim wiele innych składników dobrze działających na nasze zdrowie. Gdy chcemy stosować tego typu środki, najlepiej jeśli znamy osobiście kogoś kto zajmuje się pszczelarstwem – wtedy możemy bezpośrednio od niego kupić zdrowe i naturalne produkty. W sklepie dostać możemy miód słodzony zamiast prawdziwego, a inne środki mogą być gorszej jakości niż z pierwszej ręki.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.