Szkodliwa żywność, jak jej unikać
Starsze pokolenia z rozrzewnieniem wspominają jak kiedyś smakowało jedzenie, porównując je do tego czym dzisiaj się żywimy i często porównanie to wychodzi na niekorzyść nowych czasów. Nic w tym dziwnego, ponieważ żywność zmieniła się drastycznie, dzisiaj do jej konserwowania używanych jest wiele szkodliwych preparatów, które mają negatywny wpływ na stan naszego zdrowia, często też działając na jego skracanie. Dlatego warto jest ostrożnie wybierać produkty spożywcze, spośród tego co jest dostępne w sklepach. Przede wszystkim czytajmy etykiety, bardzo często możemy znaleźć zamiennik ulubionego produktu, który zawiera w sobie znacznie mniejszą, lub zerową ilość szkodliwych produktów. Im krótsza lista składników każdego produktu tym lepiej, pamiętajmy też o tym, że im dalej na liście znajduje się dany dodatek, tym mniej nasz produkt jego zawiera, więc zamiast kupować jogurt z malinami, których znajduje się w nim zaledwie 2%, lepiej kupić jego naturalną odmianę i samodzielnie dodać owoce. Wybierajmy warzywa i owoce, które naturalnie pachną i nie czuć od nich środków chemicznych.