Cukier występuje właściwie we wszystkim, co jemy lub pijemy, a dodatkowo jeszcze sami dodajemy go do wielu napojów bądź jedzenia, które lubimy. Jest produktem, który spożywamy bardzo często. Przyzwyczailiśmy się do dodawania go do smaku. Przecież tak uwielbiamy słodzić herbatę kilkoma łyżkami cukru, a do kawy, obok mleczka bądź śmietanki, cukier to dodatek wręcz niezbędny. Właściwie to są same puste kalorie, a więc jego spożywanie w dużych ilościach nie wpływ pozytywnie na nasze zdrowie, a wręcz przeciwnie. Zatem dodatek ten pozbawiony jest jakichkolwiek składników odżywczych, potrzebnych naszemu organizmowi do utrzymania dobrej formy. Nie powinniśmy więc narażać naszego zdrowia i używać białego cukru, ciemny jest zdrowszy i lepszy dla nas. Dlatego powinniśmy ograniczyć słodzenie napojów. Należy to zrobić z jeszcze jednego względu. Mianowicie, warto wiedzieć, że wybielanie cukru często wykonywane jest przy użyciu chlorku wapnia, a to trucizna.