Brak równowagi kwasowo ? zasadowej może przyczynić się do bardzo nieprzyjemnych dolegliwości takich jak przemęczenie, nękające infekcje czy gorszy wygląd. Takie dolegliwości mogą być wynikiem zaburzenia odczynu pH w organizmie. Najczęściej jest to problem z nadmiarem kwaśnych substancji we krwi, co niekorzystnie odbija się zarówno w wyglądzie jak i na stanie zdrowia.
Głównym winowajcą takiego stanu rzeczy jest źle skomponowana dieta. Bardzo zakwaszają organizm wcale nie te produkty, których smak jest kwaśny! Kwasotwórczo działają: cukier i słodziki, białe pieczywo i słodycze z białej mąki, kawa, herbata, jajka, żółte sery, śmietana i biały ryż. Alkalizujące działanie wykazują (wbrew powszechnemu mniemaniu) owoce (najlepsze pod tym względem są kiwi, ananas, arbuz, mandarynki, brzoskwinie) i warzywa (zwłaszcza dynia, cukinia, buraki, kapusta, brokuły, seler).
Bardzo niekorzystnie na pH organizmu wpływa także stres, gdyż wszystkie siły obronne organizmu skierowane są na walkę ze stresem a wszystkie inne sprawy (w tym pozbywanie się kwasów) schodzą na dalszy plan.
Aby nie dochodziło do zakwaszania organizmu konieczna jest dobrze zbilansowana dieta i unikanie stresów?